Zink i vind og vejr
Der skulle zink til at klare det hårde miljø på Aalborg havn.
I gamle dage var havnen ikke et sted for pæne piger. I dag kan man tilføje, at det heller ikke er et sted for lette facadebeklædninger. Efter mere end ti år på havnen måtte facadebeklædningen på en pumpestation og en mandskabsbygning på Aalborg Havn give op. De en gang så smukke facader var plaget af rust og misfarvninger i en sådan grad, at der ikke længere var noget at gøre. Der skulle et nyt materiale til, som kunne klare saltvandet uden at kny. Valget faldt på RHEINZINK. ”Vi undersøgte markedet for, hvilke materialer man kunne sætte på et hus, der lå i et havnemiljø og fik støv fra den nærliggende jernbane. For mig at se var zink det mest oplagte materiale. Vi var ikke interesseret i en lakeret overflade. vi ville have noget, som lå så tæt op af bygningens oprindelige udtryk som muligt. For mig var det også vigtigt, at zink er et naturprodukt”, fortæller Thomas Busk Bech fra CF Møller.
Studietur for arkitekt og bygherre
CF Møller tog kontakt til en teknisk rådgiver fra RHEINZINK for at få flere informationer om zinkens egenskaber som facadebeklædning. Hun arrangerede en studietur for bygherren og arkitekten, så de kunne se, hvordan zink udvikler sig over tid. Første stop var RHEINZINKs hovedbygning i Brabrand.
”De ville have en overflade, der holder og ikke ruster. Det kunne jeg love dem, at zink ikke gør, fordi zink ikke ruster. så jeg arrangerede en studietur, hvor vi så på, hvordan zinken patinerer. Vi begyndte med RHEINZINKs kontor, fordi det er beklædt med netop den type facadebeklædning, de var interesseret i – RHEINZINK forpatineret blågrå. Her kunne de se, hvordan facaderne så ud efter 14 år og studere patineringen tæt på”, siger Pia Nørgaard.
Positivt indtryk
Efter Brabrand gik turen til kulturøen i Middelfart, der er bygget i midten af 00’erne. kulturøen ligger ud til Lillebælt i et miljø, der minder meget om det i Aalborg. Her kunne arkitekten og bygherren se, hvordan patineringen var foregået tæt på saltvand og ved eget selvsyn konstatere, at der ikke var kommet rust på facaden. Studieturen og rådgivningen efterlod et positivt indtryk hos CF Møller og bygherren. Efter studieturen med RHEINZINK gik CF Møller tilbage og skrev deres udbudsmateriale. Da projektet blev udliciteret, gik opgaven til Byens Blikkenslager i Hjørring, som er RHEINZINK certificeret.
”Vi var meget glade for, at det endte med at blive RHEINZINK som blev leverandør, når de nu havde hjulpet os så meget undervejs. Det var også et rigtig godt samarbejde, vi havde med blikkenslageren. Det er blevet superflot”, slutter Thomas Busk Bech.